четвъртък, 20 май 2010 г.

имам си гости

Реших в моя блог от време на време да си каня гост.Първи мой гост ще е една изключителна дама,която много ни радва с нейните красоти и освен това е подготвила прекрасен материал за техниката която използва.с
Първо ще ни разкаже малко за нея...
"..Омъжена и от 5 години живея в Нант -Франция.Един прекрасен град,през който минават две реки Едра и Лоара.Океана е само на 60км,като там е и най-дългата европейска плажна ивица ,цели 13км.Имам две големи деца,едно от които преди две години ме зарадва с внуче-една прекрасна кукла,която останах да гледам в къщи,за да може родителите да си довършат обучението си.Чудейки се какво да правя по цял ден  докато малкото слънчице спи се захванах ей така от нищото без да съм рисувала преди това  да рисувам върху стъкло .Изрисувах всичко в къщи,че после и у децата .После правих няколко псевдо тифанита,а накрая и истенско тифани ,но накрая спрях,защотоповърхностите свършиха, а някак е неудачно да купуваш нови вази или да задръстваш къщата с ненужни предмети.Сега рисувам само когато правя подарък за някой.
Да ама шиле в творба не стои и ровейки се из нета попаднах при вас .Така започнах през януари май с плахи опити за картички.."



ПЕРГАМАНО


Всъщност всичко започна търсейки в нета модели за квилинг................Попаднах на един албум в Picasa на Цраевна Татяна където освен квилинг имаше и пергамано.........Та това беше като някакво електричество ,което ме разтърси и въодушеви.Започна се ровене в нета.Малко уроци в You tube,ама са зъжаление са безумно малко,скромни и не достатъчно подробни

http://www.dailymotion.com/video/x9gati_pergamano_creation
http://www.youtube.com/watch?v=366UBbnXONw&feature=related
Открих и сайта на производителя на всичко необходимо за пергамано
http://www.pergamano.com/
а после и доставчика на инсртументи и хартия с най-изгодни условия и цени /поне за сега не съм намерила по-добри/
http://www.pergamano.be/index.php?cPath=23
Какво ни трябва като начало?


Разбира се хартията,която е тип оризова и е 150-160 гр.Тя е достатъчно еластична и за разлика от обикновената копирна хартия,която е 70-90 гр може да се обработва и да се получат различни ефекти.

Основните инструменти са тези за ембосинг.Аз си закупих един много фин и друг,малко по-дебел.Най дебелите писци са ми тези ,които си имах от по-рано.
След това тези инструменти за перфорация .Аз лично работя с основните.
този е средния ,а този е най финия и                             инструмент за сенки


след това следват инструментите за перфорация ,аз лично работя с основните
другия е този с две игли и служи за изрязване на дантелата.Изрязването ,за да стане хубаво трябва да се застъпват дупките ,т.е -при всяко второ дупчене първата игла попада във втората дупка и така до края....след което става изрязването с ножичката,но за това по късно.
и последния е този инструмент с 4 игли ,има още много но поне за сега на мен са ми излишни.
използвам също и гел химикалка 

за оцветяването използвам  маслени пастели,акварелни флумастри и моливи .
друго което ви трябва са килимчета за ембосинг и перфорация,има и комбиниран вариант,аз използвам такъв.Материята е нещо като гъба,но по-твърда..
За да се получава по плавно плъзгане при имбосинга ,ви трябва една паста ,която е доста икономична .Внея поставяте инструмента и после го позвате.
Единствената глезотийка, която си поръчах  е дъската с магнитни ленти ,но и тя може да се избегне ,като се използва тиксо за фиксиране върху отпечатания модел.
И така вече сме готови да започваме

ето и някой от прекрасните картички на Доби


Искам да благодаря на Доби,че уважи поканата ми и че ни запозна с толкова  интересна информация

14 коментара:

  1. Ади, прекрасна инициатива си подела! Знаеш, че и аз съм страхотен почитател на творенията на Доби, затова като видях, че точно нея си поканила за гост - страшно се зарадвах! Картичките й - пергамано - са фантастични, невероятни и и съвършено изпипани!Много пъти тя е обяснавала набързо за тази техника и инструментите, които използва, но тук сега е по изчерпателно и мисля, че за всички ще е интересно! Затова още еидн път адмирации и за Доби, и за теб, и за инициативата ти!А между другото очаквам и от теб някоя проба - както вече те познаваме, няма да се забавиш, предполагам и с тази техника!
    Поздрави и целувки за теб и Доби!
    Дани

    ОтговорИзтриване
  2. Ади, моите поздравления за идеята ти да каниш гости в блога си :)
    За Доби, мога да кажа само че и се възхищавам искренно!
    Чудесни обяснения, много подробни, благодаря много :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна информация е публикувана. Ще следя с интерес гостите ти.
    Доби е много талантлива, прави прекрасни неща. Пожелавам и все така да твори и да продължава да се развива!

    ОтговорИзтриване
  4. Ади мила поздравления за идеята за гостите:)))))Доби невероятни творения видях.Царевна_Тата ми е от любимите в пикаса,но още не съм пробвала тази техника,но стават уникално нежни и красиви неща спор няма:))))Инфото беше много полезно,благодаря:)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна идея, Ади :). Аз също много се радвам, че Доби ти е гост и ми беше много интересно да науча повече за нея и за пергамано :). Невероятно красиви неща твори! Очарована съм и от рисуваното стъкло- страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  6. Удивително!
    Удивителна техника, гост, инициатива!
    Беше много приятно за мен да 'наблюдавам' това гостуване. И приятно и полезно! Поздравления и за теб Ади, и за Доби!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се че съм ви била полезна!Много ще се радвам ако съм успяла да запаля някого с това!Ади много ти благодаря за поканата!
    Доби

    ОтговорИзтриване
  8. Aди, поздравления за чудната идея и от мен!
    Доби, тази техника е наистина невероятна!
    А картичката с момичето - приказна:)))
    Скъпи мами: Fighting!!!
    Янина

    ОтговорИзтриване
  9. Ади, идеятата ти е много хубава! Доби е невероятна с красотите които създава. Благодаря и на двете Ви! Адмирации за това което ни показахте.

    ОтговорИзтриване
  10. много се радвам, че вие е било приятно и сте прекарали приятни минути с нас

    ОтговорИзтриване
  11. Първо - Чудесна идея, Ади! Очаквам с нетърпение следвашият ти гост!

    Доби, първата картичка е абсолютната прелест. Изключително красива, нежна (какво и всичките но тази особено ме впечатли), невероятна с една дума. Това пергамано ми се струва изключително трудоемко, и вярвам че е такова, но пък спор няма - приказен е на края ефекта.

    ОтговорИзтриване
  12. Познавате се с Доби, това е страхотно! Толкова се радвам да видя нейните неща отново и отново. А само преди година тя твърдеше, че е с две леви - вижте какви красоти твори, нека това е за пример на всеки, който си мисли, че не може това! Страхотна си Доби, моля те не спирай :*

    ОтговорИзтриване
  13. Ади,и от мен поздравления за идеята с гостите....Картичките на Доби са просто страхотни..Страшно съм впечатлена...

    ОтговорИзтриване
  14. Току що посетих блога - Виждала съм творенията са Доби, но за пръв път прочетох за "пътя" до резултата ! Иска се умение и творчество, търпение и ....талант! Браво Доби!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че отделяте от времето си, за да разгледате моя блог.Вашето мнение е важно за мен!